Colourful Creativity Blog

Moestuinmaandag 8 juli

Een drukke week in de tuin, althans, dat groeien doen die planten allemaal wel bijna vanzelf. Maar ze zijn er wel flink druk mee 🙂 Ook de mussen en andere vogels waren druk, maar dat zal ik hieronder wel even toelichten 🙂

voortuin

We beginnen vandaag in de voortuin, ik liet hier nog niet veel zien de afgelopen tijd, maar nu moet het echt wel. De dahlia staat op knappen en ik kan hem wel open kijken! Ik vond dahlia’s vroeger vreselijk oubollig, maar nu ik me meer verdiep in tuinieren ben ik echt weg van deze plant. Vooral om te plukken en op de vaas te zetten straks. Want hoe mooi het ook is in de tuin, ik vind het binnen ook heel leuk om mijn eigen bloemen op de vaas te kunnen zetten. Helaas heeft hij erg veel luis, ingespoten met een mengseltje van spiritus, tabak en zeep, helaas heeft niet geholpen. Misschien was de spoeling wat te dun… Ik hoop dat de mieren even dooreten en anders spoel ik ze straks wel af onder de kraan. Ook de zonnebloem doet het goed en de “busy lizzy’s” hebben al flink gebloeid! Verder had ik nog iets gezaaid en in de tuin gezet, maar geen idee meer wat het is. Hopelijk een leuk bloempje 🙂

De sierpeul doet het leuk, ook hier wil ik de bloemen er wel uitkijken, wel onderin geel, vanavond maar een gietertje water doen. Mijn annabelle is weer goed opgekomen, daar ben ik wel heel blij mee! Vorig jaar was het 1 sprietje. De hosta bloeit ook hier, ik vind het wel leuk! En dan nog mijn lavendel, ik zou haast zeggen mijn trots! De witte en de paarse, wat een weelde! Ik knip er af en toe wat uit en zet het op de vaas binnen, heerlijk!

achtertuin

In de achtertuin is hard gewerkt zaterdag. Er is flink wat grond verplaatst, nog een klein stukje en dan hebben we de grens met de border gehaald. Het is een flink hoogteverschil nu, zo’n 30cm. Daar komt dan nog weer 10cm zand op en 6cm dikke tegels. Dan creeeren we dus een afstapje van 1 tree hoog ongeveer. Prima om het terras achter echt af te scheiden van de tuin en zo een fijn zitje met bbq te creeeren leek ons 🙂 Ja ik zie het al voor me, alleen zo jammer dat er nog zo veel werk moet gebeuren. Grond gaan we ws. overhouden, zand komen we tekort… dus iemand nog wat nodig of over en vrijwilligers?!

De budleia’s doen het wel goed zo buiten de grond, gelukkig en ook hier doet de annabelle het. De andere hortensia is volgens mij hartstikke dood, maar goed dat is altijd zo, het een overleeft de winter wel, het andere niet. Evenzo met een verbouwing van de tuin. De lelie (of iris?) begint ook al weer mooie knoppen te vormen en de japanse wijnbes zit ook goed in de bloemen. In z’n half uit elkaar gevallen bak inmiddels. Straks mag hij lekker tegen de schuur aangroeien in de zon. Dan zal ik hem ook lief begeleiden en het goedmaken met hem!

aardbeikruiden

De kruiden doen het super, de peterselie ga ik uit de aardbeienteil halen, die is zo groot! En zo maak ik ook gelijk ruimte voor de uitlopers van de aardbeien. Ook de basilicum zet ik in een andere pot. Zoals gisteren in mijn week in foto’s te zien was heb ik een oppottafeltje en nieuwe lime-groene potten gekocht. Perfect voor de kruiden en ook voor de groente die een grotere pot nodig hebben tot ze in de tuin kunnen. De paarse basilicum doet het ook goed. Ik snoepte er al wat blaadjes vanaf voor het in eten. De munt is er inmiddels weer in 3 soorten, manlief viste de vorig jaar uit de tuin gehaalde munt achter een berg stenen weg voor me. Ik kon er niet bij, hij wel 🙂 Het is behoorlijk doodgegaan deze winter, maar wonder boven wonder loopt het weer uit. Ik heb het idee dat het Marokkaanse munt is, die bobbelige structuur heeft het nl. Ook heb ik dan dus chocolade munt, samen vind ik het de lekkerste twee. En dan nog eentje zelf gezaaid van de Action, lijkt op watermunt met z’n gladde blad, iemand een idee of dat klopt? De salie en bieslook raken wat overgroeid, dus deze munt krijgt ook een eigen potje. En je ziet nog een nieuweling, zelf gezaaide aardbeien 🙂 Ze mogen nu lekker naar buiten. Ik hoop dat ze meer of in ieder geval grotere aardbeien gaan geven nog dan de aardbeien in de teil. Ik heb het net er nu maar afgehaald, het is voor ons wel klaar, laat de vogels ze maar eten. De zolder (oftewel kraamkamer) is nu zo goed als leeg. De rest haal ik vandaag of morgen ook naar buiten, wat vergeetmenietjes en oregano met lavendel mix.

bloemen

Qua bloemen is het weer een stukje de lucht in gegaan allemaal, vooral de marigold en cosmos. De viooltjes bloeien. De lupine doet het goed ineens! En de sierpeulen lijken stil te staan, dus ook die moeten deze week maar in een ruimere pot of in de tuin. Morgen maar eens overleggen met de tuinontwerpster. De hosta die in een kartonnen doos staat doet het ook prima, ook weer mooie bloemen 🙂

groente

En dan de groente, hier hebben de volgens huisgehouden. We zaten in de tuin en ineens een plof… 1 van de komkommers lag op de grond… een mus had een verkeerde landing gemaakt want die vlogen allemaal verschrikt weg. Ik heb ze nog niet terug gezien 😉 De komkommer heeft er wel schade van, maar heeft ook een grote bloemknop. Ik hoop dat dat zo blijft en dat het niet alsnog afsterft. Ach ja, ik heb er nog 2 met al gele bloemen, dus komt vast wel goed met die komkommeroogst. Pompoenplantjes heb ik inmiddels iets minder, ik ga er 1 in de voortuin zetten en dan hou ik er nog 2 over voor achter. De rest ging naar mijn moeder en oma, zij mogen ze verzorgen en ik krijg dan ws. straks de pompoenen, omdat ik weet wat ik ermee moet doen. Dan nodig ik ze op mijn beurt weer uit voor het eten, zodat ze er ook van kunnen smullen 🙂 En ook hier wat nieuws uit de kraamkamer, bloemkool die het dus niet doet. Binnen of buiten maakte geen verschil. Mijn uien gingen ook niet. En nog een paar worteltjes die ik ga verpoten nog, want dat lijkt het wel te doen. De sla groeit goed, ik heb geen idee wat het is en of het pluksla is of een krop moet worden. De tomaten zijn ook weer de lucht in gegaan. Deze week eens kijken of het kan blijven staan of dat ik moet uitdunnen cq. verpoten. De radijsjes zijn geoogst inmiddels en gisteren in de sushi verdwenen, weer eens wat anders 🙂

Kortom genoeg te doen de komende week! Gelukkig is het mooi weer, dat maakt het een stuks leuker om buiten bezig te zijn…

Fijne week!

XoXo, Carolien

Moestuinmaandag is een initiatief van Hollandse klei.