Colourful Creativity Blog

Bananenbrood

Op ontzettend veel blogs zie je het voorbij komen, bananenbrood recepten. Gezonde, minder gezonde, mierzoete… In mijn zoektocht naar gezonde en ook lekkere tussendoortjes wilde ik het toch eens proberen. Sinds ik minder suiker eet, merk ik hoe ziek ik word van suiker. Na een gebakje ben ik opeens doodmoe en misselijk en moet ik gewoon gaan slapen omdat het niet meer wil. Laatst nog geprobeerd, karamelgebakjes, puur suiker dus, dat was echt niet tof!

De bananen liggen hier nog wel eens te lang op de schaal, ik hou van onrijpe “groene” bananen, dus te lang is al heel snel en bedacht me dat het dan tijd werd om er eens wat mee te bakken. Ik had ook walnoten en chocola gezien in recepten en dacht oh voeg ik allemaal samen, klinkt namelijk wel heel lekker zo samen. Speltmeel had ik niet, wel een meergranenmeel van de molen, ach ja als je toch aan de flans gaat, dan maar goed! En wonder boven wonder had ik bij de eerste poging toch echt al een lekker bananenbrood. Makkelijk in plakken verpakt in de diepvries, ideaal voor op het werk als tussendoortje.

1970-01-01 01.00.00-344

Poging twee deed ik iets meer bewust, ik deed er meer bananen in dan de vorige keer en schreef dit keer ook op wat ik deed! Dus bij deze mijn recept voor bananenbrood.

50 ml melk (ik gebruik geitenmelk, maar soja, amandel of gewoon kan vast ook)

4 el kokosolie (of boter/olijf olie)

2 eieren

2 tl vanille extract

4 rijpe bananen (de eerste poging was met 2 bananen, ging ook goed)

200 gram meergranenbloem (amandelmeel, gewone bloem, spelt-, boekweit-, whatever doet het vast ook)

50 gram havermout

4 el kokosbloesem suiker (of honing, agave siroop)

1 tl bakpoeder

1 tl baksoda

Snuf zeezout

100 gram gehakte walnoten (of notenmix)

100 gram gehakte chocolade (puur of melk)

Snuf kaneel (speculaaskruiden kan misschien ook, die ga ik volgende keer proberen)

Leuk he zo’n lijst met of of of, ik ben nou eenmaal een flans-koker, ik hou niet van recepten volgen 😉

Verwarm de oven voor op 175 graden (hetelucht).

Smelt de kokosolie. Doe de bananen in stukken in de blender met de melk, eieren, vanille extract en vloeibare kokosolie. Blenderen tot het een mooi geheel is.

In een beslagkom bloem, suiker, bakpoeder, baksoda en zout alvast even mengen met een houten lepel. En dan de vloeibare ingredienten erbij doen en roeren tot het een mooi beslag is. Niet te lang roeren, nergens voor nodig. Gooi de gehakte noten en chocolade erbij en roer nog even kort door.

Giet het geheel in een ingevette of met bakpapier beklede cakevorm en zet in de oven voor 45 minuten. Even prikken of het gaar is, zo niet, baktijd steeds met 5 a 10 minuten verlengen. Ik prik zelf al een keer bij 40 minuten zodat het niet te lang in de oven staat.

Na het bakken af laten koelen, want warm snijden ging hier ernstig mis.

Veel plezier met bakken!

XoXo,

Carolien