Colourful Creativity Blog

Moestuinmaandag 24 juni

onstuimigweer

Afgelopen week was een rare week, onstuimig in alle opzichten. Hitte, regen, wind… en dat had zijn weerslag in de tuin, het net over de aardbeien heeft z’n eigen mening over hoe het over de stokken wil blijven zitten, de komkommers waaien af en toe om en we konden even niet verder met afgraven voor het nieuwe terras… straks als het terras er ligt zou het net boven het waterniveau moeten staan, dus we hopen dat we dan droge voeten houden achterin de tuin…

kruiden

De kruiden doen het goed bij dit weer, de peterselie is gigantisch aan het worden! De basilicum is heerlijk en hoe meer we plukken hoe beter die groeit. De munt begint de pot te overheersen, wat een onkruid is het ook stiekem en de munt die ik uit de tuin in pot zetten doe het perfect! Ik ga geloof ik maar eens meer thee zetten. De bieslook en salie doen het ook goed, maar ik ga ze wel even redden van de munt-overwoekering deze week.

bloemen

De bloemen doen het ook goed, al moet de sierpeul denk ik snel de tuin in. Hij groeit minder hard en heeft denk ik wortelruimte nodig. De klaprozen schieten ineens uit de grond en ook de rudbeckia doet het goed. De bloemen in de hosta groeien ook flink en ik heb besloten ze te laten zitten om te kijken wat het doet. Afknippen kan volgend jaar dan nog. En zoals je ziet groeien de marigold en de cosmos ook enorm. Oh als dat weer en de tijd in de week toch eens mee zouden werken. Terras erin en dan de tuin aanleggen, wat kijk ik daar naar uit! Iemand tijd om te helpen graven zodat het sneller gaat?

groente1

De groente is wisselend, de tomatenplanten schieten de lucht in, de sla groeit ook gestaag door, maar de worteltjes blijven achter. De pompoenen groeien enorm en moeten eigenlijk de grond in, maar het zijn er stiekem ook te veel geworden voor mij alleen. Ik denk dat ik er 2 doneer aan mijn oma, die heeft nog wel 2 keer anderhalve vierkante meter over. En als nog iemand een planje wil, roep maar! Evt. leuk ruilen tegen iets anders?! De bloemkool doet het ook nauwelijks, ik zie althans geen vooruitgang, zowel binnen als buiten niet. Radijs doet het ook goed, ik heb zelfs deze week al mijn eerste radijsje gegeten! Die was flink pittig kan ik je zeggen 🙂

varia

De komkommer heb ik opgebonden, maar hij blijft naar beneden zakken. Iemand een gouden tip?! Er lijken ook al bloemen in te komen, ook al lijkt de halve plant verdroogd, beetje aparte planten dus. De Japanse wijnbes doet het ook weer goed, ondanks dat hij z’n bak inmiddels bijna helemaal in duigen ligt. Hij moet straks tegen de schuur aan groeien, maar dat is nu nog ons pad. En om nou steeds langs een doornstruik te moeten… au!

Ik kreeg een ruime kilo rabarber onlangs van een vriendin en deze heb ik afgelopen week eens verwerkt. Ik verheug me nu al op volgend jaar mijn eigen rabarber! Aardbei-rabarber jam en rabarbersiroop maakte ik ermee. Heerlijk allemaal! Maar goed dat ik het leuk vind om in de keuken creatief te zijn, dat ga ik met de plannen qua fruit en groente in de tuin echt nodig hebben nog! 🙂

Moestuinmaandag is een initiatief van Hollandseklei. Voor meer moestuinen, kijk daar!

XoXo,

Carolien